Ποιο τυρί να τρώμε για την υγεία των οστών μας;

Το ασβέστιο αποτελεί το 1,5% του σωματικού βάρους, δηλ. περίπου 1160 γραμμάρια. Το 99% του ασβεστίου απαντά στα οστά, υπό μορφή συμπλόκου, το δε 1% ανευρίσκεται στα δόντια, το δέρμα και το πλάσμα του αίματος. Αναφορικά με το πλάσμα, το 60% το ασβεστίου βρίσκεται στην ιοντική του μορφή, Ca++, όπου είναι και βιολογικά ενεργό και σε 40% βρίσκεται υπό τη μορφή λευκωμάτων.

Λειτουργίες του ασβεστίου ως θρεπτικό συστατικό

  • Έχει δομικό ρόλο, συμβάλλει μαζί με το φωσφόρο στην οστεοποίηση
  • Πήξη του αίματος, είναι απαραίτητη η παρουσία του για τη μετατροπή της προθρομβίνης σε θρομβίνη
  • Η συσπαστικότητα των μυών
  • Ελάττωση της νευρομυϊκής διεγερσιμότητας
  • Διατήρηση της συσταλτικότητας του καρδιακού μυός
  • Απαραίτητο για την παραγωγή ορμονών
  • Απαραίτητο για τη δράση και έκκριση ορμονών
  • Απαραίτητο για τη διατήρηση της λειτουργικότητας της κυτταρικής μεμβράνης.
  • Ενεργοποιεί διάφορα ένζυμα του οργανισμού

Εκατό γραμμάρια τυριού μπορούν ανάλογα με το είδος να μας δώσουν :


- 100 γραμμάρια φέτας μας δίνουν 493 mg ασβεστίου
- 100 γραμμάρια μοτσαρέλα μας δίνουν 507 mg ασβεστίου
- 100 γραμμάρια τυρί τύπου cottage μας δίνουν 83 mg ασβεστίου
- 100 γραμμάρια σκληρής παρμεζάνας μας δίνουν 1184 mg ασβεστίου
- 100 γραμμάρια gooda μας δίνουν 700 mg ασβεστίου
- 100 γραμμάρια γραβιέρας μας δίνουν 801 mg ασβεστίου
- 100 γραμμάρια κασέρι μας δίνουν 801 mg ασβεστίου
- 100 γραμμάρια edam μας δίνουν 731 mg ασβεστίου